Goran Grgić

dramski umjetnik

Goran Grgić

Sjećam se, zamagljeno, ali snažno, uzbuđenja koje je vladalo u mojoj obitelji kad smo gledali prijenos američkoga slijetanja na Mjesec. Nisam s tih tri-četiri godine shvaćao da je to velik korak za čovječanstvo. Nisam ni znao što je to čovječanstvo. Ne znam kad su se počeli prikazivati crtić i u sedam i petnaest, ali i danas se mogu prisjetiti osjećaja sreće kad bih, recimo, začuo Djeco Ivica se zovem, kog nacrtam bude živ, te me slike vode, vode, uvis hajte s nama i vi svi!

Sjećam se i nekih razočaravajućih dana kad bih stigao na vrijeme, smjestio se pred televizor i s užasom shvatio da je četvrtak i je u da u tome terminu emisija Male tajne velikih majstora kuhinje. To sigurno nije bila velika stvar za čovječanstvo, ali meni je bila tragedija. Pamtim, iz djetinjstva, koliko sam se bojao gledajući seriju U registraturi – Illustrissimusa, Ferkonje, ali i Laure.

Nije mi ni nakraj pameti bilo da će mi jednoga dana isti taj Bobi, Đuro i Ljubica Jović biti dragi i simpatični kolege iz ansambla kazališta Gavella. Tko bi si mogao zamisliti da će jednoga dana, tridesetak godina nakon popularne Zlatne piruete Milka Babović ocjenjivati kako plešem. Da ću igrati sa Špirom Špulom, da ću snimati s Rokom Prčem... No, da sam onda znao da ću jednoga lijepog dana upoznati Matu Parlova i sjediti u njegovu kafiću, bio bih, zaista, u najmanju ruku, heroj ulice.

Teško je danas usporediti bilo koje uzbuđenje s buđenjem u noći, iščekivanjem prijenosa, gledanjem meča i slavljem kad bi onaj drugi, ošamućen od Matinih udaraca, pao. Ne sjećam se jesam li uopće tijekom meča disao. Bilo je velikih nogometnih i košarkaških utakmica. Veselili smo se piruetama Sande Dubravčić , skijanju Bojana Križaja, Ćosićevim koševima. Prije tih prijenosa naštimavala se antena na krovu, budilo se bez sata u gluho doba noć i danima nakon toga samo o tome pričalo.

Volio sam Kviskoteku. Duboko sam proživljavao nepravdu prema Kalimeru. Bilo mi je uvijek žao Dudeka, odgledao bih i Male tajne velikih majstora kuhinje, ali ništa nije bilo važnije od crtića u sedam i petnaest.

Ostale priče poznatih