Željko

Zagreb

U vrijeme kad je bio RTZ, bili smo mlađi, željni uvijek nečega novog, a toga je iz dana u dan bilo sve više jer je televizija bila u zamahu.

Na Televiziji Zagreb radilo je puno pametnih ljudi, entuzijasta, ljudi su doslovce uživali stvarajući program. Šezdesetih i sedamdesetih godina dramski program domaće produkcije bio je iznimno kvalitetan. Sjajni su bili scenariji Ive Štivičića i odlična režija Ivana Hetricha. Ponedjeljkom se nakon Dnevnika obavezno prikazivao dramski program. Ako nije bila domaća drama, gledali bismo uglavnom BBC-eve drame, niste mogli naići na lošu dramu.

Filmovi bi išli jedanput, pa dva puta na tjedan. Nedjeljno poslijepodne s kojim je prva krenula TV Zagreb bilo je najgledanija emisija, s izvanrednim voditeljem Sašom Zalepuginom. Puno zanimljivih priloga, gostiju u studiju, humora, glazbe...

Kralj zabavnoga programa bio je Anton Marti. Još i danas, kad se objavljuju neki inserti iz emisija koje je on režirao, to izgleda jako dobro. Dječji i obrazovni program bili su vrhunski, zanimljivi ne samo školarcima, nego i odraslima. Za crtićima su ludovali i klinci i odrasla publika.

Sportski program, na čelu s Milkom Babović i Mladenom Delićem, bilo je užitak gledati ne samo zbog sporta, negoupravo zbog tih vrhunskih novinara, čiji se komentari i danas prepričavaju. Sve su redakcije imale izvrsne urednike, znali su dobro što hoće i to se vidjelo na kvaliteti programa. Sad sam se sjetio odlične emisije koju je vodio nenadmašan trojac: Vojo Šiljak, Dobroslav Silobrčić i Zvonko Zmazek, Mali noćni razgovori.

Program kulture uspješno je vodila Neda Ritz. Branko Lentić bio je majstor sjajnog dokumentarnog programa. U svakom slučaju, druga polovica šezdesetih, sedamdesete i početak osamdesetih najbolje su razdoblje Televizije Zagreb.